Ege Postası
Geri

Özkan’dan ‘emsal değişikliğine’ tepki:  Hevesimiz kursağımızda kaldı

30 Ekim depreminin ardından gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen “emsal artışı” kararına ilişkin komisyonlarda değişiklik yapıldı. Hazırlanan raporda hafif hasarlı binalara yer verilmemesi dikkat çekerken İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, alınan kararı değerlendirdi. Kararla birlikte 13 ay öncesine dönüldüğünün altını çizen Özkan, “Hevesimiz kursağımızda kaldı. 1,5 ayda emsal falan kalmadı” dedi.
Özkan’dan ‘emsal değişikliğine’ tepki:  Hevesimiz kursağımızda kaldı
Haberler / İzmir
11 Kasım 2021 Perşembe 13:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremin ardından depremde hasar gören yapıların yeniden inşa sürecinde depremzedelerin sorunları da gün yüzüne çıkmıştı. Evlerinin yeniden inşasında yeni imar kanunu engeline takılan binlerce depremzede hak kaybının önüne geçilmesi için emsal artışı talep etmişlerdi.

Depremin ardından kurulan İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği(İZDEDA), sıkça kat sınırlaması nedeniyle meydana gelen mağduriyetleri dile getirmiş, emsal artışı ve faizsiz kredi taleplerini yetkililere iletmişlerdi.

Öte yandan geçtiğimiz ay emsal artışı kararı gündeme gelmiş ve Bayraklı ilçesi için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı verilmişti. Ancak kararın yalnızca Bayraklı ilçesini kapsaması tepki toplamış ve tepkilerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent genelinde emsal artışı müjdesi vermişti. Soyer, kent genelindeki orta ve ağır hasarlı binalar için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı yapılacağını duyurmuştu. Emsal artışı önergesi meclis gündemine getirilmiş ve görüşülmek üzere ilgili komisyonlara gönderilmişti.

KOMİSYON RAPORUNDA DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Emsal artışına ilişkin komisyonlar tarafından hazırlanan raporda iste dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Raporda, ada bazlı artışa yer verilmemesi ve daha önce depremde hasar gören binaları kapsayan K alanlarının olmaması ve bu şekilde az hasarlı yapıların dönüşüm dışı bırakılması dikkat çekti.

“13 AY ÖNCESİNDE GERİ DÖNDÜK”

Komisyon raporunda, emsal artışı konusunda yapılan değişiklikleri değerlendiren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, karar karşısında şaşkın olduklarını ve emsal artışı sevinçlerinin kursaklarında kaldığını belirtti.

Komisyon kararıyla birlikte kazanımlarının yok edildiğini ifade eden Özkan, “11 ayda biz emsal artışını anca öğrettik. 2 ay geçti emsal artışı kararının ardından. Hevesimiz kursağımızda kaldı. 1,5 ayda emsal falan kalmadı. Eğer bu hareket siyasi bir hareketse biz anlamıyoruz. Hak kayıpları kısmına gelirsek…66 bin az hasarlı bölümün yok sayılmazsı ve depremzede gibi görülmemesi çok ilginç. Kararının karşısın şaşkınız.  Bu durumda bizim bir kazanımımız yok. Zaten yüzde 20’lik emsal artışı ekonomik durumlar nedeniyle yüzde 10’a kadar düşmüştü. Kaldı ki insanlar yüzde 20’lik emsal artışını kullanamıyorlardı. Bizim bölgemizde zemin artı 7 katlıydı. Yüzde 20’lik emsal artışı kullanılsa 9 kata çıkılıyor ve o zaman da başka bir yapı statüsüne geçildiği için çoğu kişi çıkmak istemiyordu 2 kat. 1 katta kalmak istiyorlardı. Yani az hasarlı yapıların da kaldırılmasıyla sıfıra sıfır elde var sıfır.” dedi.

“DEMEK Kİ DERDİMİZİ ÇOK FAZLA ANLATAMIYORUZ”

Taleplerinin karşılanmaması durumunda eylem alternatifinin m asada olduğu mesajını veren Özkan, “Atatürk Meydanı’na çadır kurarız sonunda birisi bizim derdim izi anlar. Anlaşılan biz anlatamıyoruz derdimizi. Herkesle iyi konuşuyoruz, güzel konuşuyoruz ama demek ki derdimizi çok fazla anlatamıyoruz. Bu akşam depremzedeler olarak meclise geleceğiz” diye konuştu. 

“BİR ÇÖZÜM BULUNSUN”

Yapılan yanlıştan geri dönülmesi çağrısında bulunan Özkan, şunları söyledi; “Ben anlamıyorum. Oylama desek neden oyalıyorsunuz diye sorarlar. 2 ay oyalamadan ne çıkar? E yanlış yapılmışsa da en başta neden yanlış yaptın? Cidden bu karar karşısında çok şaşkınız. Ben bu noktadan sonra da düzeleceği kanaatindeyim. Artık kim yapıyorsa yapsın ama bir çözüm bulunsun.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası